De gemeente Rotterdam wil misstanden op de particuliere woningmarkt gaan aanpakken. Ook wil het stadsbestuur er voor zorgen dat particuliere woningen binnen het sociale segment betaalbaar en beschermd blijven voor de mensen die particulier huren.
Rotterdam doet dit onder meer door het informeren en aanspreken van huurders en verhuurders over hun rechten en plichten en waar nodig ook door te handhaven.
Met 25 maatregelen uit het Actieplan Goed Huren en Verhuren moeten de misstanden worden aangepakt en de voorraad betaalbare particuliere woningen beschermd. Met extra aandacht voor de wijken Carnisse, Oud Mathenesse, Oud Charlois, Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis.
Rotterdammers die een sociale woning huren krijgen een brief over hun rechten en plichten. Er komt een huurprijscalculator waarmee huurders kunnen berekenen wat de maximale prijs voor hun woning mag zijn. De huurprijscalculator geeft ook advies over welke stappen huurders kunnen nemen voor huurverlaging. Inspecteurs houden toezicht op het naleven van de regels.
Huurders kunnen 'eigen huis coaches' wijzen op missstanden en (nieuwe) verhuurders worden door hen aangesproken op de regels voor het verhuren. Dit doet de gemeente omdat huurders vaak niet in staat zijn om zelf hun rechten te halen, vooral kwetsbare Rotterdammers zijn daar de dupe van, constateert de gemeente Rotterdam. Daarnaast komt er een witte lijst met goede verhuurders en gaat de gemeente met verhuurders, verhuurmakelaars en brancheorganisaties in gesprek over wat zij zelf kunnen doen om goed te verhuren.
Rijk
Op basis van de Rotterdamse ervaringen wil de gemeente met het Rijk instrumentarium ontwikkelen om de gemeente meer mogelijkheden te geven in te grijpen indien nodig. ''In Carnisse starten we met een gemeentelijke verhuurdersvergunning op basis van de APV (lokale wetgeving, red.) Hiermee kunnen we nu al handhaven op achterstallig onderhoud, woonoverlast, overbewoning en op illegaal gebruik van een woning. Bovendien werkt een vergunning preventief richting de verhuurder; hij kan ingetrokken worden'', aldus woonwethouder Kurvers.
Uit onderzoek in de wijk Carnisse (2019) onder particuliere verhuurders blijkt dat 64 procent teveel huur betaalt. In Carnisse zijn momenteel al inspecteurs en ‘eigen huis coaches’ actief. Ook start daar als eerste, in november, de campagne ‘Weet wat je (ver)huurt’ om huurders en verhuurders te informeren over hun rechten, plichten en verantwoordelijkheden.
In 2021 wordt deze campagne in de rest van de stad uitgerold. Met een website met informatie over goed (ver)huurderschap, waarop mensen de huurprijscalculator kunnen invullen en een aanvullende ‘woningcheck’ doen. Hieruit rolt advies over wat zij zelf kunnen doen bij misstanden.